Jaconia

s

Praedorit

s

Kirjasto

ss

Keskustelu

s

Tekijät

s

Paluu

PRAEDOR on fantasiaroolipeli Petri Hiltusen samannimisten sarjakuvatarinoiden maailmasta. Se kertoo Jaconiasta, maailman sirpaleesta, joka on jäänyt keskelle muinaisen kirouksen tuhoaman superkulttuurin jäännöksiä. Erityisesti se kertoo praedoreista, taitavista ja rohkeista seikkailijoista, jotka tekevät retkiä Borvarian raunioihin aarteiden toivossa. He ovat legendojen sankareita ja konnia, kadehdittuja menestyjiä ja vihattuja nousukkaita. Heidän joukossaan ylhäiset ja alhaiset ovat tasa-arvoisia, sillä hirviöt ja hornanhenget eivät piittaa sukupuista.

Jaconiaan mahtuu paljon muutakin, eikä mikään estä pelaamasta kieroja hovimiehiä, haponpolttamia alkemisteja, suurkaupunkien varkaita, kirkonmiehiä, kultisteja ja niin edelleen. Lähes 100-sivuinen maailmakuvaus on oiva tietolähde kenelle tahansa Jaconiasta kiinnostuneelle. Koko kirja on Petri Hiltusen itsensä kuvittama ja sisältää myös useita sarjakuvamuotoisia kuvauksia Jaconian eri kolkista.

Pelisäännöt ja tekstiosuudet on laatinut Ville Vuorela, jonka aikaisempia luomuksia ovat Miekkamies, Taiga ja Mobsters, sekä monet roolipelejä korkeakouluopetuksessa hyödyntävät projektit. Pelin säännöt on helppo oppia, mutta tarvittaessa myös hyvin yksityiskohtaiset. Arvot on helppo muuttaa muille pelisysteemeille sopiviksi, tai ottaa käyttöön jossakin toisessa ympäristössä ja pelimaailmassa.

Saaliinjako


Praedorin pelaajilla on oma IRC-kanava, #praedor (ircnet), jolla myös Ville Vuorela, pelin kirjoittaja ja taittaja yleensä luuhaa, hyvinkin kummallisiin kellonaikoihin. Saa tulla käymään ja kysymään/kertomaan vaikka miten kummallisia. Olen erityisen kiinnostunut muiden pelikokemuksista Praedorin seurassa.

Olen kirjoittanut myös Praedor-aiheisen romaanin "Vanha Koira", jossa on Petri Hiltusen kuvitus. Kirjaa saa hyvin varustetuista kirjakaupoista, kustantajana on Jalava. Myös näillä sivuilla ollut samanniminen novelli on paranneltuna versiona mukana kirjassa.